Wykład otwarty pt. „Kultura piwa”

Drodzy studenci, tego nie możecie przegapić!

21 marca, pierwszego dnia wiosny, odbędzie się u nas wykład inny niż wszystkie! Mowa będzie o… piwie! Pijesz je i wydaje się Tobie , ze wszystko o nim wiesz? A może wręcz przeciwnie – nie widzisz w nim nic szczególnego? Przyjdź 21 marca, o godz. 11:30 do sali 207 a świat nabierze złotych barw. Na spotkaniu dowiecie się czy w każdym piwie jest chmiel i czy naprawdę tuczy. Będzie o tym jak je poprawnie spożywać, kiedy pachnie żywicą , masłem, , goździkami, marihuaną a kiedy końską derką czy krwią. Jaki udział w jego produkcji mają słonie, a jaki… męska broda. Czy z butelki smakuje tak samo jak z puszki i czy w pubach dolewają doń wody. Obalimy niejeden mit. Odbędziecie też krótki kurs poprawnej degustacji i porozmawiamy o odpowiednim doborze szkła do danego stylu.

Warsztat poprowadzi Julita Góźdź-Kowalska, która od niemal dwudziestu lat promuje kulturę piwną. Pisze, prowadzi wykłady, warsztaty degustacyjne, szkolenia sensoryczne. Wieloletni przewodnik wycieczek po poznańskim browarze.

W programie:

  • piwo dawniej i dziś
  • z czego robi się piwo
  • jak wygląda proces jego produkcji
  • piwo koncernowe a kraftowe
  • piwne ciekawostki z całego świata
  • zapachy w piwie
  • wady w piwie
  • jak łączyć piwo z potrawami
  • techniki profesjonalnej degustacji
  • poprawne serwowanie
  • obalanie piwnych mitów

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij